EL NOU TREBALL

* Julio Llopis. Graduat Social, Vocal per Compromís en el Pacte per l’Ocupació de la Ciutat de València i responsable del Grup de Treball d’Inserció Sociolaboral de la mateixa coalició política. Actualment és Consultor de RRHH en una Empresa d’Intermediació Laboral i ha treballat en diferents programes d’Inserció Sociolaboral.

Si una persona observa com es treballa ara i com es feia dècades arrere, pot donar-se compte ràpidament que s’estan produint grans diferències. Les ocupacions que es generen en el futur estaran basades en els grans canvis tecnològics i el perfil professional demandat als treballadors serà totalment diferent de l’actual, de fet, ja ho està sent. En estos moments viatgem per una carretera que ens transporta d’una societat industrial a una societat informatitzada, automatitzada i robotitzada, la qual cosa suposarà noves formes de convivència col·lectiva i per tant també noves formes d’ocupació a les que coneixem.

El punt de partida del nou treball podríem situar-ho a partir dels anys huitanta amb l’entrada multitudinària d’ordinadors personals en les empreses. Digitalitzar la informació en les àrees de direcció i administració va suposar poder accedir a qualsevol dada necessària en temps real i generar nova informació de forma ràpida per a la presa de decisions. La incorporació de P.C.’s en les màquines utilitzades en fàbriques o tallers va facilitar que els mateixos operaris a través d’instruccions de programació senzilles canviaren les característiques del producte o material a elaborar pràcticament segons les necessitats de producció. Tant treballadors d’oficines i despatxos com els de plantes industrials van haver de començar a formar-se i adaptar-se en temps rècord a tots estos canvis tècnics, d’això depenia poder mantindre el seu lloc de treball o poder trobar un en el futur.

Durant els anys 90 es va produir tota una revolució en el món informàtic amb l’arribada d’internet. Esta ferramenta va permetre la comunicació entre persones en un temps de resposta immediat des de qualsevol punt del Planeta Terra a través d’un ordinador, però també va afavorir la globalització de l’economia mundial. Igual que les persones, les societats mercantils ubicades en qualsevol país podien mantindre vincles comercials i intercanviar informació de forma simultània a través de les noves telecomunicacions. Moltes empreses amb la finalitat d’augmentar beneficis i altres posteriorment per a poder continuar competint en el mercat van traure ràpidament part de la seua producció a nacions on la mà d’obra era més barata o a territoris en què els treballadors no tenien cap capacitat de defendre salaris justos i condicions laborals dignes. En una primera fase es va produir una externalització o subcontractació d’aquells treballs que no requerien cap qualificació mentres que les tasques que exigien una major especialització es continuaven realitzant en els països on estaven les principals seus empresarials, amb el temps estes funcions que requerien major preparació professional també van tindre la mateixa destinació, la deslocalització. Tot este procés va originar la destrucció de milions de llocs de treball, un augment terrible de la pobresa i una precarització de salaris i condicions de treball en molts dels països on existia una forta implantació industrial abans d’iniciar-se el procés d’outsourcing a escala mundial. No cal fer responsable a la tecnologia de tot el que ocorre però sense ella mai s’haguera pogut crear les condicions perquè la desfragmentació dels processos de producció a nivell mundial hagueren arribat a la situació actual.

Després d’este xicotet recorregut històric que hem realitzat, podem comprovar que els avanços tècnics han tingut i tenen un impacte devastador sobre l’ocupació, una empresa gràcies als avanços tecnològics pot produir molt més amb menys treballadors. Les noves tecnologies crearan nous llocs de treball però destruiran moltíssims més i aquelles persones que no estiguen formades i preparades en tot el referent als nous avanços informàtics o tècnics quedaran fora del mercat de treball.

Actualment llocs de treball i perfils professionals ha canviat de forma significativa del que es requeria fa anys. Abans a un treballador se li demanava tindre una qualificació professional molt especialitzada només del seu ofici, es valorava molt la qualitat del treball realitzat i la seua fidelitat a l’empresa. Els processos de treball estaven molt definits pel que hi havia molt poc marge a les iniciatives personals i els llocs de treball estaven molt delimitats i diferenciats uns d’altres. En estos moments als empleats se’ls demana formació i experiència en diverses especialitats al ser els llocs de treball polivalents amb majors funcions i tasques a exercir, la qualitat en el treball ha passat a un segon pla sent el més important els resultats obtinguts i al reduir-se el nombre de caps (organització horitzontal), els treballadors tenen més autonomia, predominant el treball en equip. Els llocs de treball ara són molt més oberts, sent intercanviables moltes de les seues tasques i funcions entre els uns i els altres.

Respecte a les professions més demandades en el futur molts informes i articles solen coincidir en quals seran els que major eixida laboral tindran, podríem destacar: Nano–Metges i Nano–Tècnics que s’ocuparan de detectar i operar malalties a través de la nanotecnologia, Advocats i Mestres Virtuals, Traductors, Tècnics en Domòtica, Artistes Digitals, Tècnics Comercials Electrònics, Desenvolupadors de Videojocs i Sistemes de Programació i Enginyers Especialistes en Seguretat informàtica, Reciclatge, Robòtica, Telecomunicacions i Nanotecnologia.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s