LA INTRODUCCIÓ DE CLÀUSULES SOCIALS EN LA CONTRACTACIÓ PÚBLICA DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

* Sergi Campillo. Regidor de Govern Interior de l’Ajuntament de València

El passat divendres 15 d’abril la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València va aprovar tot un seguit de clàusules socials, d’igualtat i lingüístiques en la contractació pública. És la primera volta en la història que el Cap i Casal ha aprovat la introducció d’este tipus de clàusules d’obligat compliment a partir d’ara per a les empreses que gestionen els nostres serveis públics.

Després de l’airada resposta per part de l’oposició, centrant-se exclusivament en una interpretació absolutament esbiaixada de la clàusula lingüística i de part de l’empresariat, que ha arribat a dir que les clàusules han de ser voluntàries, cal aclarir de què parlem quan parlem de clàusules socials.

La col·laboració entre l’administració pública i l’empresa a través de la gestió de contractes és un realitat des de fa molt temps. La privatització (alguns preferixen dir-li externalització) dels serveis ha estat una pràctica recurrent, accelerada en temps de governs de dreta. La situació actual dels serveis públics impedix en molts casos remunicipalitzar els contractes, donades les restriccions a la contractació pública de persones a l’administració per l’inefable taxa de reposició, que ha provocat un vertader problema de personal a les administracions. Esta taxa, en el fons, no és més que una estratègia de privatització dels serveis públics per part del PP, ja que si no tens suficient personal i has d’oferir un servei… què fas? Treure un contracte perquè una empresa el realitze perquè el servei s’ha de donar sí o sí. En el cas concret de l’Ajuntament de València, és del tot impossible excepte casos molt puntuals esta municipalització en estos moments i hem de seguir amb la contractació d’empreses per oferir estos serveis.

Precisament per açò, des de l’administració estem més obligats que mai a introduir clàusules que busquen la igualtat i protegisquen els drets de les persones. Perquè al cap i a la fi, estos contractes són públics i les normes les ha de fixar l’administració pública.

En el cas concret de l’Ajuntament, s’ha introduït de manera molt forta una sèrie de clàusules que van dirigides a defensar la igualtat entre l’home i la dona a les empreses. Establim com a obligatòria la presentació del Pla d’Igualtat en l’empresa si esta té més de 250 treballadors i treballadores, a més de demanar-les que tinguen el distintiu Igualtat en l’Empresa que atorga el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat1. A més a més, obligarem les empreses a fer un ús no sexista del llenguatge en compliment del Reglament per l’ús de llenguatge no sexista de l’Ajuntament2, així com no fer publicitat que atempte contra la dignitat de les dones, en compliment de la llei contra la violència de gènere i de la llei general de publicitat.

Per una altra banda, anem a fer complir que les empreses tinguen un 2% de treballadors i treballadores amb diversitat funcional o a presentar les mesures alternatives a les que obliga la llei.

Aplicarem per una altra banda clàusules en l’àmbit de l’ètica. Una administració pública no hauria de contractar amb empreses condemnades per haver fet delictes contra els drets laborals, mediambientals o d’igualtat. Ni tampoc amb empreses que hagen sigut condemnades en sentència ferma per haver finançat il·legalment partits polítics. Per això, hem introduït una sèrie de clàusules que permetran l’Ajuntament de València rescindir un contracte en vigor amb qualsevol empresa que siga condemnada per estos motius durant l’execució del contracte.

Per una altra banda, des de l’Ajuntament estem molt preocupats per la dificultat d’inserció laboral de diferents col·lectius, i per això, en alguns contractes on estimem que siga possible, s’obligarà les empreses a contractar d’entre alguns col·lectius especialment vulnerables: aturats de llarga durada, persones majors de 45 anys, joves d’entre 18 i 30 anys, persones que estiguen percebent la Renda Garantida de Ciutadania o de la Renda Garantida d’Inserció, persones en tercer grau penitenciari, menors de 21 anys i majors de 16 condemnades per algun jutjat de menors i per últim, dones víctimes de violència de gènere. Perquè tenim l’obligació d’afavorir la seua contractació en els contractes públics de l’Ajuntament.

I per últim, hem introduït una clàusula per la qual les empreses hauran de complir la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià així com el Reglament d’Ús i Normalització del Valencià de l’Ajuntament per garantir la igualtat lingüística de les persones valencianoparlants i castellanoparlants.

En definitiva, el que busquem és posar en pràctica la màxima per la qual ens presentàrem a les eleccions i que va donar lloc al nou govern municipal: Rescatem Persones.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s