OCUPABILITAT

* Julio Llopis. Graduat Social, Vocal per Compromís en el Pacte per l’Ocupació de la Ciutat de València i responsable del Grup de Treball d’Inserció Sociolaboral de la mateixa coalició política. Actualment és Consultor de RRHH en una Empresa d’Intermediació Laboral i ha treballat en diferents programes d’Inserció Sociolaboral

Podríem definir com a Ocupabilitat en el mercat de treball, les habilitats necessàries que requerix una persona per a trobar, conservar, millorar o canviar a una ocupació que satisfaça tant les seues necessitats professionals com econòmiques.

La liberalització de mercats i les caigudes de les barreres comercials ha donat lloc a una lluita empresarial per incrementar la productivitat, transformant el mercat de treball, on es requerix empleats amb major formació i amb capacitat d’adquirir nous coneixements de manera constant. L’objecte o finalitat d’este canvi és augmentar la productivitat dels treballadors i incrementar el nombre de tasques a realitzar ajudats per les noves tecnologies.

Els principals determinants d’Ocupabilitat són l’Educació, la Desocupació i la Desigualtat Social.

Respecte a l’Educació, una persona com més formació tinga, major capacitat adquirirà per a exercir un treball, tindrà més facilitat per a trobar una ocupació amb què poder incrementar la seua experiència professional, costejar-se noves matèries formatives i així continuar augmentant la seua ocupabilitat per a poder optar a treballs amb ingressos més alts, sense oblidar que en molts processos de selecció, quan els finalistes es troben en condicions semblants, el nivell acadèmic determinarà quin candidat és el més qualificat. L’Educació és part essencial de l’ocupabilitat d’una persona.

Quant a la Desocupació, el seu efecte és demolidor en l’Ocupabilitat. Els desempleats de llarga duració s’allunyen cada vegada més del mercat laboral a l’anar perdent els seus coneixements i disminuir els seus hàbits de treball. Quant major siga el temps de duració de desocupació menor és la motivació d’estes persones per a buscar treball i a mesura que augmenta el període sense ocupació, els ocupadors ho valoren com un indicador de baixa productivitat, per la qual cosa les persones desempleades de llarga duració són les que reben menys ofertes de treball i les ocupacions més precàries.

Sobre les conseqüències de la Desigualtat Social sobre l’Ocupabilitat, estes són molt dures en les persones més pobres. Les dones i hòmens amb menys recursos d’este col·lectiu són les que menor nivell d’ingressos i més dificultats tenen per a accedir a un nivell educatiu, per la qual cosa sempre quedaran incloses en un cercle de pobresa. Molts d’estos jóvens en situació o risc d’exclusió social, solen abandonar prompte el col·legi i el seu destí final són treballs temporals precaris o acabar atrapats per la delinqüència. Resulta imprescindible que el sistema educatiu els oferisca recursos en funció de les seues necessitats (Suport psicològic, aprenentatge habilitats socials, etc.).

Hi ha especialistes en el tema que distingixen dos tipus d’ocupabilitat: Ocupabilitat Interna i Ocupabilitat Externa.

Ocupabilitat Interna: És la que determina l’especialització professional i nivell d’adaptació d’un treballador dins del seu entorn laboral. Fa referència a les principals destreses que el treballador ha de desenrotllar per a elevar la seua capacitat dins de l’empresa.

Ocupabilitat Externa: Indica el grau d’aptitud i habilitat d’un treballador en el mercat de treball.

Anuncios

2 comentarios en “OCUPABILITAT

  1. Així és Julio, els aturats de llarga duració tenen una difícil “reinserció”. S’ha de treballar sobre l’autoestima i la motivació perquè continuen lluitant.

    Me gusta

  2. Magnífico y didáctico artículo sobre un problema laboral muy grave, pero el tema de la formación es espinoso, sobre todo en el tipo de paro q domina al país. El caso es q choca la necesidad de formación continua con el infratrabajo y el predominio de un modelo de trabajo, servicios -hostelería

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s